in samenwerking met
brandweer

Loading...

Slechts 25% huishoudens heeft CO-melder

[subkop] 50% Nederlanders verwacht geen risico te lopen op CO-vergiftiging

[Beverwijk/Arnhem, 4 november 2019] Uit onderzoek [1]van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt dat bijna 75% van de Nederlanders nog geen CO-melder heeft. Een schrikbarend percentage, want alleen 2019 telt al 13 incidenten met koolmonoxide. En het stookseizoen is nog maar net begonnen. Hierbij is 1 persoon overleden en van 28 personen is bekend dat zij verder zijn onderzocht op koolmonoxidevergiftiging in de ambulance of hiervoor zijn behandeld in het ziekenhuis. En waarschijnlijk ligt het aantal slachtoffers nog hoger, omdat koolmonoxidevergiftiging nog vaak niet wordt herkend.

Veel CO-incidenten door nieuwe ketels
Daarbij valt op dat 50% van de Nederlanders gelooft geen risico te lopen op CO-vergiftiging.
Nog vaak wordt gedacht dat alleen oude cv-ketels, geisers en gaskachels de boosdoener zijn. Jet Vroege, dossierhouder koolmonoxide bij Brandweer Nederland: ‘We zien ook veel incidenten met nieuwe ketels die worden aangesloten op bestaande afvoerkanalen. Hier kan dan koolmonoxide vrijkomen doordat de aansluiting niet deugt. Een verkeerde installatie of het niet laten onderhouden van een gloednieuwe ketel kan dus ook de oorzaak zijn van koolmonoxidevergiftiging.’

CO-incidenten vooral in eigen woning
Vroege benadrukt: ‘Echt iedereen kan getroffen worden door CO-vergiftiging. Want koolmonoxide ruik, zie en proef je niet. Dat maakt het levensgevaarlijk.’ Koolmonoxide ontstaat vooral in de eigen woonomgeving van mensen. Jaarlijks overlijden in Nederland vijf tot tien personen door koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast worden elk jaar circa 200 ziekenhuisopnamen en honderden gewonden op de spoedeisende hulp geregistreerd als gevolg van koolmonoxidevergiftiging. En mogelijk ligt het aantal doden en gewonden veel hoger, omdat de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging niet altijd worden herkend.

Kennis bij vergiftiging ontoereikend: Brandweer start campagne
Verder geeft een kwart van de mensen aan niet te weten hoe te handelen bij koolmonoxidevergiftiging. Daarom start 5 november de campagne ‘Stop CO-vergiftiging.’ Deze campagne is een samenwerking tussen Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting. Onder het motto ‘ventileer, controleer en alarmeer’ wordt aandacht gegeven aan wat jij kan doen om CO-vergiftiging te voorkomen. Belangrijk onderdeel van de publiekscampagne is de online test: Herken jij CO-vergiftiging? Vroege: ‘Door bewustwording en kennisoverdracht willen we met deze campagne nieuwe incidenten voorkomen.‘

CO-melder levensreddend
Hanneke ter Beek is ambulanceverpleegkundige en blij dat ze haar verhaal nog kan vertellen. Want ook zij werd afgelopen jaar geconfronteerd met CO-vergiftiging tijdens een hulpverlening. Tijdens haar dienst werd ze opgeroepen om hulp te verlenen bij een man met hartklachten. Ter Beek en haar collega besluiten de patiënt in de ambulance te onderzoeken. De man kan echter niet zelfstandig naar de ambulance waarop Ter Beek besluit een eerste onderzoek ter plaatse te doen. Hiervoor wordt de monitor gehaald waaraan een CO-melder is bevestigd. Deze gaat direct in alarm. Ter Beek: ‘Zonder CO-melder had ik hier niet meer gestaan. Dit apparaat detecteert als enige op tijd de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht: een levensreddend alarm.’ Hanneke pleit voor een CO-melder op elke dienstverlener: ‘Zelfs als professional had ik niet in te gaten dat dit een CO-vergiftiging betrof. Tien minuten later was ik een stille dood gestorven.’ Het verhaal van Hanneke is onderdeel van de kennissessie die de aftrap is van deze campagne.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie:

Nieuwsgierig naar wat jij weet over koolmonoxide? De test vind je op: https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/koolmonoxide
Op deze pagina ook meer informatie over de juiste plaatsing van een CO-melder en ervaringsverhalen.

Hanneke ter Beek is beschikbaar voor interviews. Meer informatie of interviewaanvragen via
Jet Vroege, dossierhouder koolmonoxide: j.vroege@brandweernederland, 06-53744342 of
Chris Luiten, woordvoerder Nederlandse Brandwonden Stichting: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06-81185989

 

 

[1] Onderzoek door de Nederlandse Brandwonden Stichting op de database van WoonOnderzoek Nederland.


Effectiviteit van rookmelders in woningen

Loading...

 

overhandiging van het jaarverslag aan burgemeester Depla

 

Ambassadeurs Brandveilig Leven Breda op bezoek bij burgemeester Depla.

13 mei 2019 ging een delegatie van de Ambassadeurs Brandveilig Leven Breda op bezoek bij burgemeester Depla. Doel van het bezoek was het overhandigen van het jaarverslag 2018  van Brandveilig Leven Breda. Hierbij waren aanwezig de heer S. Scholten van gemeente Breda, Mevr. C. Zantboer van Brandweer Regio Midden - en West Brabant, de heren R. de Wit en W. van Haazel, Ambassadeurs BVL.

Tijdens het gesprek is teruggekeken naar het begin  van BVL en naar waar we nu staan. Veel  zaken zijn opgepakt door de vrijwilligers en de organisatie wordt steeds professioneler. We krijgen steeds meer aanvragen voor huisbezoeken. In 2018 zijn we uitgenodigd door het VMBO onderwijs voor een gastcollege. Dit was zeer succesvol. We zijn nu een pilot aan het opstarten met een grote woningcoöperatie om gebouwen te checken op brandveiligheid en vooral op de vluchtwegen. De burgemeester is onder de indruk van wat al gerealiseerd is en zegt alle steun toe aan Brandveilig Leven Breda.

In andere gemeenten is al een risk factory gestart en het is de bedoeling dit ook in Breda en/of in de regio op te starten. Daar willen de ambassadeurs graag aan meewerken en dit wordt bijzonder gewaardeerd door de burgemeester.

Samengevat was het een constructief samenzijn en wij zullen het jaarverslag 2019 heel graag weer op dezelfde manier aanbieden.

 

 HELP JIJ MEE BREDA BRANDVEILIGER TE MAKEN?
AMBASSADEURS BRANDVEILIG LEVEN ZOEKEN NIEUWE VRIJWILLIGERS.
Meld je aan voor een informatie gesprek door HIER te klikken

WEET JIJ WAT JE MOET DOEN BIJ BRAND? JAARLIJKS ZIJN ER IN NEDERLAND ZO’N 6.000 WONINGBRANDEN. VEEL MENSEN STAAN NAUWELIJKS STIL BIJ DE GEVAREN VAN BRAND. TOCH HEB JE IN VEEL GEVALLEN MAAR DRIE MINUTEN DE TIJD OM EEN WONING TE VERLATEN BIJ BRAND. DE BRANDWEER IS NOOIT DIRECT TER PLAATSE. JE BENT DE EERSTE MINUTEN ÉCHT OP JEZELF EN ELKAAR AANGEWEZEN. MET EEN AANTAL EENVOUDIGE MAATREGELEN, ZOALS HET PLAATSEN VAN ROOKMELDERS, KUN JE EEN WONING EEN STUK VEILIGER MAKEN.
IN BREDA ZIJN DE VRIJWILLIGE AMBASSADEURS BRANDVEILIG LEVEN EEN BELANGRIJKE PARTNER VAN DE BRANDWEER EN DE GEMEENTE. DE AMBASSADEURS BRENGEN HUN KENNIS OVER OP HET GEBIED BRANDVEILIGHEID IN EN OM DE WONING. WAT KUN JE DOEN OM BRAND TE VOORKOMEN, TIJDIG TE ONTDEKKEN OF TE ONTVLUCHTEN. ZIJ DOEN DIT DOOR OP STRAAT, BIJ MENSEN THUIS OF VOOR GROEPEN VOORLICHTING TE GEVEN OVER BRANDVEILIGHEID. HET TEAM VAN AMBASSADEURS BRANDVEILIG LEVEN BESTAAT INMIDDELS UIT 18 PERSONEN. HET IS EEN GEMÊLEERD GEZELSCHAP; VAN JONG TOT OUD. EÉN DING HEBBEN ZIJ GEMEEN; ZE WILLEN ALLEMAAL VAN BREDA DE BRANDVEILIGSTE STAD VAN NEDERLAND MAKEN. ANGELIQUE, DE COÖRDINATOR VAN HET TEAM: ‘WE HEBBEN DE AFGELOPEN MAANDEN VEEL VOORLICHTINGEN GEGEVEN IN DE STAD. WE MERKEN DAT HET ONDERWERP ERG LEEFT.’
IN 2019 WILLEN WE EEN NOG GROTER PUBLIEK BEREIKEN, EN DAT KUNNEN WE ALLEEN WAAR MAKEN ALS U ONS HELPT!
EXTRA HULP IS NODIG HET AANTAL AANVRAGEN DAT DE AMBASSADEURS BINNEN KRIJGEN STIJGT IEDERE MAAND. ‘WE HEBBEN ÉCHT VERSTERKING NODIG!’, ALDUS ANGELIQUE. ALLE NIEUWE AMBASSADEURS KRIJGEN EEN OPLEIDING VAN DE BRANDWEER VOORDAT ZIJ AAN DE SLAG GAAN.
KIJK OOK OP FACEBOOK: WWW.FACEBOOK.COM/SAMENVOOREENBRANDVEILIGBREDA